Підтримка: +38(067)544-95-35

Підтримка: +38(067)544-95-35

Як обрати окуляри

Як обрати окуляри

Як обрати окуляри

Не буває поганих окулярів — бувають невдало підібрані. Існує певний алгоритм дій, який дозволить не помилитись з цим вибором.

Насамперед потрібно визначитись, для чого саме потрібні окуляри: для читання, занять спортом, роботи за комп'ютером або для всього одразу. Про це треба повідомити лікаря перед підбором, адже процес підбору повинен враховувати конкретний запит.

Окрім того, потрібно визначитись з умовами, в яких будуть використовуватись окуляри (яскраве світло, пил в повітрі, сліпучий сніг, в дорозі тощо). Варто відзначити якомога більше деталей - тоді консультант порекомендує найбільш підходящу в кожному індивідуальному випадку лінзу.

Якщо раніше вже були окуляри, доречним буде список їхніх плюсів та мінусів. Це стане опорою для підбору нової пари, яка врахує всі переваги і недоліки попередніх окулярів.

Щодо вибору оптичної лінзи, то основні її параметри:

матеріал з якого вона виготовлена (від цього залежить її товщина, вага, міцність)

наявність та кількість спеціальних покриттів.

дизайн (широта полів зору, кількість оптичних зон), а отже - складність їх виготовлення.

При невеликій короткозорості, наприклад, достатньо лінз стандартної товщини з хорошим покриттям проти пилу та подряпин, щоб окуляри менше забруднювались й не було необхідності зайвий раз чистити або мити їх.

Але якщо цифри в рецепті більше 2,0 - краще обрати потоншену лінзу. У випадках високого ступеня короткозорості або далекозорості, слід віддати перевагу лінзам з асферичним дизайном, вони не лише тонші, а й мають ширшу оптичну зону.

Якщо запит: окуляри для роботи за комп’ютером - знадобляться лінзи зі специфічним покриттям. Якщо для водіння - відповідно, з іншим. Якщо для спорту - зі зміцненого матеріалу, а якщо для роботи на вулиці - з фотохромними лінзами (хамелеонами).

Людям після 40 років, які мають знижений зір і зблизька, і здаля, потрібні прогресивні лінзи. Вони мають плавний перехід в своїй силі і забезпечують ясне бачення на будь-якій відстані.

Стосовно матеріалу: скляні лінзи, які вважають стійкішими до подряпин, - заборонені для використання в дитячому віці, а також водіям, оскільки вони є травмонебезпечними! Окуляри повинні захищати очі від можливих травм, а не провокувати їх. Уламки скла в оці - джерело великої небезпеки.

Полімерні лінзи, навіть якщо й зламаються, то не розлетяться на дрібні гострі уламки, а просто розколються на дві частини. Крім цього, оптичний пластик помітно легший за скло. А сучасні абразивстійкі покриття нівелюють різницю між цими двома матеріалами.

Тепер про оправи.

Як правильно підібрати оправу:

Верхня межа оправи гармонійно виглядатиме, якщо повторюватиме лінію брів і не приховуватиме їх;

Не підбирайте окуляри, які в точності повторюють контури обличчя - тобто "кругляшки" не оптимальний варіант для круглолицих людей;

Ніс збільшується візуально, якщо окуляри сидять високо на переніссі;

Окуляри повинні сидіти максимально щільно та рівно;

Враховуйте колір обрамлення та колір волосся: білявим підходять оправи будь-яких кольорів, а ось руденьким буде гарно в теплих жовтуватих відтінках, або в контрастних синьо-зелених тонах.

Переваги пластикової оправ:

невелика вага.

різноманітність кольору і фактури - зараз для виготовлення оправ використовують різні види пластику, деякі з них дозволяють імітувати різні матеріали: кістку, скло, бурштин.

вони не охолоджують шкіру на морозі, оскільки краще утримують тепло.

Переваги металевих оправ:

можливість регулювання посади з допомогою носоупорів;

варіанти напівоправних (на жилці) та безоправних оправ (обличчя без рамок).

Неправильно підібрані окуляри викликають перенапруження очних м'язів, через що виникають підвищена стомлюваність очей, головні болі, тиск та інші неприємні відчуття

На превеликий жаль, іноді, незалежно від правильності підібраних окулярів, зір може знижуватись. Це відбувається, коли прогресує основне захворювання. Зокрема це стосується прогресування короткозорості у дітей.

Правильний підбір окулярів, особливо складних, які дійсно покращують зір при тяжких порушеннях, наприклад, при поєднанні міопії та астигматизму, може провести далеко не кожен фахівець.

Стильні та правильні окуляри — все що потрібно для гарного настрою!