Підтримка: +38(067)544-95-35

Підтримка: +38(067)544-95-35

Догляд за очима

Догляд за очима

Комплекс заходів, спрямований на підтримку здоров’я очей, називають спільним терміном - гігієна зору.

Починатись вона повинна з регулярного щорічного відвідування офтальмолога для контролю стану ока. Щодо домашніх методів збереження гарного зору, то в в першу чергу потрібно пам’ятати про дотримання режиму зорового навантаження та відпочинку.

Будь-яка кропітка робота на близькій відстані супроводжуються напруженням м’язів всередині ока. Часом це викликає дискомфорт, втому очей або відчуття піску в них.

Більшість з цих симптомів усуваються користуванням ретельно підібраними лікарем окулярами або використанням призначених зволожуючих крапель.

Якщо порушень рефракції та хвороби сухого ока офтальмолог не виявив, варто дотримуватись простих правил гігієни зору - закривати очі хоча б на півхвилини кожну годину роботи на близькій відстані, а також проводити форсоване кліпання впродовж наступних 30 секунд.

Додатковим захистом при роботі перед монітором стане використання “комп’ютерних” окулярів - тобто тих, що мають лінзи з фільтром синього світла. Справа в тому, що холодне світло від екрану викликає втому очей, а також впливає на циркадні ритми організму. У людини, яка тривалий час проводить перед гаджетом, може “збиватись” біологічний годинник. Окрім цього, варто слідкувати за рівнем освітленості і контрасністю зображеного, а також за розташуванням монітору. В нормі він повинен знаходитись нижче рівня очей.

Щодо пози для читання чи роботи за комп’ютером - рекомендовано обирати зручне крісло або фітбол, тримати рівною осанку і робити регулярні прогулянки час від часу.

Стан всього організму залежить від кількості спожитої рідини, і очі - не виняток. Варто віддавати перевагу чистій негазованій воді, підтримувати вологість повітря в приміщенні не менше 60%, уникати задимлених та надмірно кондиційованих кімнат.

Також, здоровому зору сприяє здоровий сон. 7 годин на добу - норма для дорослої людини. Дітки потребують тривалішого відпочинку вночі, а дошкільнята і в день.

Щодо раціону - він повинен бути збагачений достатньою кількість овочів та фруктів, включати жирні сорти морської риби - поживні елементи з цих продуктів необхідні для підтримки здоров’я очей.

На зір може впливати ряд загальних патологій, в тому числі цукровий діабет, атеросклероз, гіпертонічна хвороба, депресія, ожиріння, тому профілактикою очних хвороб є активний спосіб життя, та регулярне відвідування лікуючого лікаря для виявлення та контролю наявних захворювань.

Стосовно механічного догляду за очима - їх варто вмивати чистою водою та спеціальними косметичними засобами (не милом!), з урахуванням наявності або відсутності запалення повік, типу шкіри та віку. Не зайвим стане відповідальне ставлення до вибору косметики, а також зважування ризиків перед виконанням перманентного макіяжу.

Не можна самостійно, без призначення офтальмолога робити будь-який масаж повік! Це може бути небезпечно, особливо, якщо в минулому були травми чи операції на очах.